Söndagen den 26 maj 2019 är det EU-val i Sverige. För att rösta ska du ha fyllt 18 år, vara medborgare i Sverige eller i ett EU-land och vara folkbokförd i Sverige. Det går att rösta i förtid, med bud eller från utlandet.
På valdagen röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort.
Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör.
Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress ungefär tre veckor före valet. På ditt röstkort anges din vallokal. För mer information se Valmyndighetens webbplats.
Du kan rösta i förtid i vilken röstningslokal som helst i hela Sverige. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen och pågår fram till valdagen.
Mer information om förtidsröstning på Valmyndighetens webbplats
För att ha rösträtt i Sverige i valet till Europaparlamentet måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen.
För mer information se Valmyndighetens webbplats.
Du behöver inte anmäla dig till röstlängden för att få rösträtt. Rösträtten bestäms utifrån de uppgifter om folkbokföring som finns i Skatteverkets register den 26 april 2019. Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Det finns två undantag: utlandssvenskar och medborgare i ett annat EU-land.
Mer information finns på Valmyndighetens webbplats.
Du behöver inte anmäla dig till röstlängden för att få rösträtt. Rösträtten bestäms utifrån de uppgifter om folkbokföring som finns i Skatteverkets register den 26 april 2019. Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress.
Du behöver inte anmäla dig till röstlängden. Det finns två undantag: utlandssvenskar och medborgare i ett annat EU-land.
Mer information finns på Valmyndighetens webbplats
Du behöver ha med dig röstkort och giltig id-handling.
Mer information finns på Valmyndighetens webbplats.
Om du befinner dig utomlands kan du brevrösta, det vill säga skicka sin röst med posten. Du som vill brevrösta måste ha ett särskilt brevröstningsmaterial. Det kan beställas från Valmyndigheten, en kommun eller en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat.
Brevrösten ska skickas från utlandet. Du kan brevrösta tidigast 45 dagar före valdagen.
Brevrösten måste vara framme i tid till rösträkningen.
Mer information finns på Valmyndighetens webbplats.
Nej, i Sverige kan du inte rösta på nätet. Du hittar mer information om var du kan rösta på Valmyndighetens webbplats.
Du kan rösta med bud om du på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till din vallokal eller en röstningslokal. Då kan din make, maka eller sambo, din eller din makes, makas eller sambos barn, barnbarn, föräldrar eller syskon vara bud. Om det finns någon som yrkesmässigt eller på liknande sätt ger dig vård eller brukar hjälpa dig kan den personen också vara bud.
Om du är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt kan du också budrösta. Då kan även personalen hjälpa dig. Du som vistas utmed en lantbrevbärarlinje kan också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren. Om du inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan din kommun ordna med röstmottagare som kommer hem till dig. Kontakta din kommun
Mer information finns på Valmyndighetens webbplats.
Du som är EU-medborgare och folkbokförd i Sverige, kan välja om du vill rösta i EU-valet i Sverige eller i det land där du är medborgare. För att få rösta behöver du stå med i ett lands röstlängd.
Anmälan till den svenska röstlängden ska ha inkommit senast den 26 april till länsstyrelsen.
Mer information finns på Valmyndighetens webbplats.
För val till Europaparlamentet är hela Sverige en valkrets.
Mer information på Valmyndighetens webbplats om valkretsar.
I val till Europaparlamentet är hela Sverige en enda valkrets. För valet till Europaparlamentet gäller att ett parti måste få minst 4 % av rösterna i Sverige.
Mer information på Valmyndighetens webbplats om fördelning av mandat.
Du kan rösta på ett parti eller personrösta på en kandidat genom att sätta ett kryss. Observera att du endast kan personrösta på kandidater som har lämnat samtycke till kandidatur.
Se partier och kandidater i valpresentationen på Valmyndighetens webbplats.
Du hittar partier och kandidater som deltar i valet i valpresentationen för EU-valet på valmyndighetens webbplats.
Du kan rösta i förtid i vilken röstningslokal som helst i hela Sverige. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen och pågår fram till valdagen.Mer information på Valmyndighetens webbplats.
Om du behöver kan du få hjälp att rösta i vallokalen. Alla ställen för röstmottagning ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.
Du kan också få hjälp att rösta genom bud eller ambulerande röstmottagare.
Mer om hjälp vid röstning på Valmyndighetens webbplats.
Hur kan jag rösta i andra länder?
Information för varje land finns på engelska och på landets språk.